fredag 27 december 2013

Vilgot på arbetslinjen

Skrev om Robert Nybergs seriealbum Vilgot på arbetslinjen. 
Publicerad i Göteborgs-posten 23 dec.   
                                            
Robert Nyberg har gjort sig känd för att skjuta skarpt från vänsterkanten i sina kärnfulla satiriska serier. Bland annat har han på uppdrag av Kommunalarbetareförbundet gjort teckningar bestående av en enda ruta. Bilder som har blivit spridda i form av runda träffsäkra vykort som synts pryda kylskåp och anslagstavlor runt om i Sverige.

Ofta driver teckningar med arbetsvillkor, men lyfter även frågor om statliga utförsäljningar och vinster i välfärden. Ett exempel är damen som rullas ut från äldreboendet och insiktsfullt frågar ”Är det utflykt eller ska rullstolens säljas?”

Serien Vilgot på arbetslinjen är tecknad för Aftonbladets ledarsida under hösten 2009. I albumet har Nyberg även ett antal av nyss nämnda teckningar för Kommunal. I serierna om Vilgot skildras utanförskapet i en värld av klämkäcka jobbcoacher och diverse diffusa konsulter. Serierna ger oss en innehållsrik resumé av tidperiodens samhällsdebatt och politiska klimat.
Vi möter även en och annan utrikesminister som helst vill svara ”Stick och brinn!” på journalisternas frågor om Lundin Oil, samt en återkommande finansminister med hästsvans som har gjort det till en konstform att dra folket vid näsan.

Robert Nybergs satir är vass och skoningslös. Samtidigt lyckas han med konststycket att bjuda på en stor portion värme och gemytlighet som gör den svår att slå ifrån sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar