fredag 27 december 2013

Joakim Zander - Simmaren


Joakim Zanders roman är en thriller med många förgreningar och trådar. En märkvärdig debut, skriver Hanna Jedvik. (GP 23 december)

Titel: Simmaren
Författare: Joakim Zander
Förlag: Wahlström & Widstrand
Genre: Spänningsroman

Redan i första scenen med Klara, en av 
Simmarenshuvudkaraktärer, låter upphovsmannen oss förstå att hon både kan hantera ett hagelgevär och jaga sjöfågel. Klara, till vardags assistent i EU-parlamentet, är uppvuxen i skärgården och gjord av klippor och krut som hennes morfar brukar säga.
Tillsammans med sin före detta pojkvän Mahmoud råkar Klara komma över information som gör att de båda tvingas fly för sina liv. Genom länder och ute till havs. Och i en annan del av världen lever en amerikansk agent som inte får ro i själen på grund av det barn som han lämnade ifrån sig till ett osäkert öde en het dag i Damaskus på tidigt 1980-tal.
Vi möter även den odräglige EU-­lobbyisten George som blir satt på ett uppdrag han nog helst hade varit utan. Så småningom ska de fyra personernas öden flätas samman.
Joakim Zanders debutroman är en thriller med många förgreningar och trådar. Den utspelar sig över flera kontinenter och över lång tid. Så snyggt hopsnickrad att jag under läsningens gång måste dubbelkolla att det verkligen är en debutbok jag håller i handen. Jo då, visst är det Joakim Zanders första utgivna litterära verk. Där­emot är rättigheterna till Simmaren redan sålda till 24 länder.
Inte bara berättelsen övertygar. Även språket står stadigt i Simmaren. Stundvis kryper det nära med hjälp av omtagningar och korta stackatoartade meningar, för att sedan ta ett steg tillbaka och låta berättelsen ha sin gång. Ändå lika välputsat. Ett väl genomarbetat manus på alla sätt.
Joakim Zander, som själv är disputerad inom juridik och verksam inom flera av EU:s institutioner, skildrar miljöer och intriger trovärdigt och initierat. Han ger oss inblick i en värld där den enskilda människan kan vara extremt liten och där makten och härligheten vilar någon helt annanstans.
Simmaren är på många sätt en märkvärdig debutroman. Främst i sitt språk, sitt driv och sin närvaro.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar