måndag 25 januari 2016

Svinn av Lars Berge

En satirisk samtidsskildring som klarar sig bra. Även om personskildringarna stundvis blir något stereotypa så är driften med konsumtionssamhället och dess övervakning träffsäker. (Text publicerad i GP) 


Författare: Lars Berge
Titel: Svinn
Förlag: Wahlström & Widstrand

Sven är en av dem som har hamnat på botten. Efter sju års frånvaro från yrkesliv och socialt umgänge befinner hos arbetsförmedlaren Steffani som låter honom veta att det är hög tid att sätta in åtgärder. Ett personlighetstest och någon dag senare befinner sig Sven på det nyöppnade gigantiska köpcentret Folkhemmet söder om Stockholm, i uppdrag att arbetsträna med övervakning och säkerhet under den Willy Wonka-artade kvinnliga köpcenterchefen Willy Fonzega. Denna karaktär är inte det enda i Lars Berges roman Svinn som ter sig surrealistisk. 

Lars Berge är författare, journalist, dokumentärfilmare och manusförfattare. Han debuterade 2013 med romanen Kontorsninja och dessutom är Lars Berge krönikör i Svenska Dagbladet och en del av det kollektiv som skriver texter till P3-programmet Mammas nya kille. Och det är utan tvekan den där förmågan att skruva till verkligheten på ett lagom underfundigt vis, utan att det blir påklistrat, som utmärker Lars Berges författarskap.
Den här gången är det konsumtionssamhället och modeindustrin som får sig en känga. Inte minst fallet med den misogyna modefotografen Boy Bobby Roy delar likheter med verklighetens avslöjanden kring modeföretaget American Apperel och dess utnyttjande av unga tjejer.

För att vara en satirisk samhällsskildring klarar sig Svinn bra. Gestaltningen av huvudpersoners Svens öde, från framgångsrik PR- och reklamperson till kraschlandningen på samhällets botten och hans väg tillbaka, är både rörande och relativt trovärdig. Däremot är personskildringarna stundvis väl karikatyrartade. Extra stereotyp blir gestaltningen av anarkisten och lyxliraren Isa, som är någon slags modevärldens Lisbet Salander med sin sexiga, totalt orädda stil och förmåga att förföra förvirrade män.
Svinn är en välskriven historia som vågar sig på att ifrågasatta och ställa viktiga frågor om tiden vi lever i. En roman som är både träffsäker och underhållande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar