tisdag 19 januari 2016

Kusinerna Tamakis Den sommaren

Den sommaren är en gripande växa upp-skildring som tar ungas funderingar på allvar och gestaltar såväl vänskap som familj med uppriktighet och värme, tycker Hanna Jedvik. (Text publicerad i GP) 


Grafisk roman
Bild: Jillian Tamaki 
Text: Mariko Tamaki
Förlag: Placebo Press
Översättning: Sara Årestedt

Den där speciella sommaren då allting händer. Då man står på en språngbräda in i vuxenvärlden, men ännu inte har lämnat barnet inom sig och man ser på världen omkring sig med nya ögon. Just den sommaren handlar de kanadensiska kusinerna Mariko Tamaki och Jillian Tamakis fina grafiska roman Den sommaren om.

den får vi följa Rose som varje sommar sedan ”typ alltid” har tillbringar sommarveckorna i det lilla samhället Awago Beach. Nu är det dags igen och som vanligt hänger hon med sommarbästisen Windy. Båda två har de vuxit upp sedan sist de sågs, kropparna har förändrats och tankarna rör sig i nya banor. Mot sex, relationer och det nya intresset för blodiga skräckfilmer som de hyr i närbutiken där det jobbat spännande bofasta, något äldre ungdomar från en annan samhällsklass. Här spirar också en förälskelse.

För Rose del präglas även den här sommaren av tystnaden och grälen mellan föräldrarna. Konflikten ligger som våt filt över hela semestern. Mammans depression, missfall och föräldrarnas tröstlösa försök att få ett barn till äter sig in i märgen på Rose. ”Som om det inte räckte med mig”, är den outtalade frågan som vilar över familjens sorg och som skaver i hjärtat på Rose.

Den sommaren är en gripande växa upp-skildring som tar ungas funderingar på allvar och gestaltar såväl vänskap som familj med uppriktighet och värme. Det är Mariko Tamaki som står för texten medan Jillian Tamaki, vars illustrationer bland annat brukar publiceras i New York Times och The New Yorker, står för det bildliga berättandet. Hennes indigofärgade grafiska teckningar bär på både ett vemod och en känsla av att allting är möjligt. Här ryms eftertanke, sårbarhet och en träffande detaljrikedom. Exempelvis en mamma med Bikini Kill-tröja och en mormor med hatt och en fäbless för cocktails.

Text och bild tillsammans blir en inlevelsefull läsupplevelse, som garanterat talar till unga med en passion för manga och anime. Givetvis också till alla som är intresserade av livet och existentiella funderingar. Oavsett ålder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar