torsdag 14 april 2016

Ragnar Persson & Joar Tiberg
Till detta bröllop kommer bara fåglar och döda hästar

Ragnar Perssons och Joar Tibergs samarbete är en genial idé. Det menar GP:s imponerade recensent Hanna Jedvik (GP 11 april) 

LYRIK
Titel: Till detta bröllop kommer bara fåglar och döda hästar
Bild: Ragnar Persson
Text: Joar Tiberg
Förlag: Orosdi-Back

När konstnären Ragnar Persson och poeten Joar Tiberg möts i bokform uppstår ljuv musik. En värld fylld av fanatsieggande teckningar och ren, klar poesi strömmar emot den som öppnar de blyertsprydda pärmarna som omsluter denna nätta bok, med den långa titeln Till detta bröllop kommer bara fåglar och döda hästar.
Både Joar Tiberg och Ragnar Persson har digra meritlistor och en omfattande utgivning bakom sig. Nu har Joar Tiberg skrivit dikter med utgångspunkt i Ragnar Perssons bilder och Ragnar har i sin tur illustrerat Joars texter.

Ragnar Persson har gjort sig känd för sina känslosamma blyertsteckningar, inte sällan med skog och djur som tema. Han använder sig även ofta av hårdrockens estetik och är inspirerad av såväl Iron Maidens skivomslag som den amerikanska konstnären Raymond Pettibon, som har gjort skivomslag och affischer åt band som Black Flag och Sonic Youth.
Perssons känsla för rock går igen även i samarbetet med Tiberg. Här finns döskallar, skelett och dystra mörka monster och mönster. 

Det som sätter starkast prägel på denna samling är dock hans blyertsteckningar av unga sårbara människor som söker varandra. Ofta träder de fram ur naturen, inte sällan tillsammans med andra. Bilderna gifter sig med Joar Tibergs lyrik som i likhet med Perssons bilder bär på en inneboende känslighet. Medan Perssons konst är fyllt av detaljer är Tibergs dikter avskalade och luftiga, ofta med en ton som minner om ungdomsårens känslosvall.

Om det var förlaget Orosdi-Back som sammanförde Joar Tiberg och Ragnar Persson vet jag inte, men idén är hur som helst genial. En inte alltför vidlyftig gissning är att denna bok talar extra mycket till unga människor som identifierar sig med Perssons teckningar av personer i gränslandet mellan tonåring och vuxen. Eller av Tibergs finstämda lyrik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar