torsdag 26 mars 2015

Liane Moriarty | Öppnas i händelse av min död


Liane Moriarty gestaltar med lätt hand ett drama om synd, skuld och förlåtelse som dessutom utspelar sig i påskveckan, påpassligt nog med tanke på utgivningen. Hanna Jedvik kallar resultatet för välskriven chic lit. (GP 26 mars)




Genre: Roman
Författare: Liane Moriarty
Titel: Öppnas i händelse av min död
Översättning: Eva Johansson
Albert Bonniers förlag

Liane Moriarty lyckas med det där som få författare klarar av, eller kanske inte ens är intresserade av – att skriva en roman där hon utforskar våra djupaste skuldkänslor och mörkaste hemligheter och ändå behålla en lättsam och underhållande ton. Därtill inge en känsla av vardaglig feelgood och underhållande läsning.
Liane Moriarty har gett ut sex romaner, varav denna som är hennes femte gav henne ett internationellt genombrott och låg på New York Times bästsäljarlista i inte mindre än femtio veckor.
Öppnas i händelse av min död är inte bara romanens titel, det är även den instruktion som står på det brev som trebarnsmamman och tupperwareförsäljaren Cecilia hittar på vinden. Brevet är skrivet av maken John-Paul. John-Paul med de guldbruna ögonen och det respektabla håret. Givetvis bär brevet på en fasansfull hemlighet som när den släpps ut förpestar allt i sin närvaro. Författaren själv gör kopplingar till Pandora och hennes ask.
I romanen möter vi också den försmådda Tess som flyr hem till sin mor och skoladministratören Rachel vars dotter Janie blev offer för ett tragiskt mord redan som sjuttonåring. De olika personernas öden och deras familjer vävs samman i ett litet villaområde i Sydney där livet kretsar kring den katolska privatskolan St Angela. Det drar ihop sig till långfredag och därmed även årsdagen för mordet på Janie. Skruven i de olika karaktärernas liv dras åt.
Med tanke på att romanen utspelar sig över några få dagar hinns det med oväntat mycket i form av otrohet, avslöjanden och brutal dramatik på de drygt 340 sidorna. Liane Moriarty gestaltar med lätt hand ett drama om synd, skuld och förlåtelse som dessutom utspelar sig i påskveckan på ett påpassligt vis. Läsningen av denna bok lämpar sig alldeles utmärkt som både påskkrim och välskriven chic lit på en och samma gång. Att förlaget väljer att lansera romanen lagom inför ledighet i samband med den stundande högtiden är givetvis ingen slump.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar