torsdag 15 maj 2014

Joanna Hellgren - Min nattbror

Det som skulle kunna vara en mörk och hotfull berättelse blir i stället en varm och öm skildring när den mejslas fram av Joanna Hellgren, skriver Hanna Jedvik. (GP 15 maj) 

Genre: Seriebok
Författare: Joanna Hellgren
Titel: Min nattbror
Förlag: Galago

En tioåring som väntar på döden och lever i övertygelsen om tiden är utmätt. Det är vad vi möter i Joanna Hellgrens seriebokMin nattbror, där Jakob växer upp i skuggan av sin döda bror. Jakob föddes på dagen nio månader efter det att brodern hade förolyckats. Även han hette Jakob.
Den nu tioåriga huvudpersonen ärver syskonets musikaliska talang och hans mor säger att hon har fått tillbaka sitt omkomna barn. En tung börda för den unga människa som därför tror att också han kommer att bli påkörd av en buss och dö på sin tioårsdag. Eftersom allt ändå tycks vara en enda lång upprepning. Övertygelsen bär han inom sig som en hemlighet. Om dagarna väntar Jakob på döden och på nätterna kommer brodern tillbaka och pratar med honom vid sängkanten.
Tack vare den nyfunna vännen Miranda, som får Jakob att utmana sina rädslor, och en far som finns på andra sidan staden vänder mörker till ljus.
Min nattbror gavs ut i Frankrike redan 2008 och fick bland annat utmärkelsen sélection officielle vid Europas största seriefestival i Angoulême. Därefter har Joanna Hellgren även utkommit med tre böcker i serien om Frances. I Min nattbror gestaltar hon barnets utsatthet och vuxenvärldens vilsenhet med varsam hand. I både teckningar och text finns en skörhet som ringar in Jakobs sorgsenhet och oro på ett sätt som får honom att landa rakt i hjärtat på mig som läsare.
Det som skulle kunna vara en mörk och hotfull berättelse blir i stället en varm och öm skildring när den mejslas fram av Joanna Hellgren. En seriebok för alla åldrar som behandlar de existentiella och svåra frågorna utan att bli tung och svart. Men så är det också alltid något speciellt med brådmogna barn i litteraturen. Även om tioårige Jakob har tvingats mogna på tok för tidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar