torsdag 26 mars 2015

Liane Moriarty | Öppnas i händelse av min död


Liane Moriarty gestaltar med lätt hand ett drama om synd, skuld och förlåtelse som dessutom utspelar sig i påskveckan, påpassligt nog med tanke på utgivningen. Hanna Jedvik kallar resultatet för välskriven chic lit. (GP 26 mars)




Genre: Roman
Författare: Liane Moriarty
Titel: Öppnas i händelse av min död
Översättning: Eva Johansson
Albert Bonniers förlag

Liane Moriarty lyckas med det där som få författare klarar av, eller kanske inte ens är intresserade av – att skriva en roman där hon utforskar våra djupaste skuldkänslor och mörkaste hemligheter och ändå behålla en lättsam och underhållande ton. Därtill inge en känsla av vardaglig feelgood och underhållande läsning.
Liane Moriarty har gett ut sex romaner, varav denna som är hennes femte gav henne ett internationellt genombrott och låg på New York Times bästsäljarlista i inte mindre än femtio veckor.
Öppnas i händelse av min död är inte bara romanens titel, det är även den instruktion som står på det brev som trebarnsmamman och tupperwareförsäljaren Cecilia hittar på vinden. Brevet är skrivet av maken John-Paul. John-Paul med de guldbruna ögonen och det respektabla håret. Givetvis bär brevet på en fasansfull hemlighet som när den släpps ut förpestar allt i sin närvaro. Författaren själv gör kopplingar till Pandora och hennes ask.
I romanen möter vi också den försmådda Tess som flyr hem till sin mor och skoladministratören Rachel vars dotter Janie blev offer för ett tragiskt mord redan som sjuttonåring. De olika personernas öden och deras familjer vävs samman i ett litet villaområde i Sydney där livet kretsar kring den katolska privatskolan St Angela. Det drar ihop sig till långfredag och därmed även årsdagen för mordet på Janie. Skruven i de olika karaktärernas liv dras åt.
Med tanke på att romanen utspelar sig över några få dagar hinns det med oväntat mycket i form av otrohet, avslöjanden och brutal dramatik på de drygt 340 sidorna. Liane Moriarty gestaltar med lätt hand ett drama om synd, skuld och förlåtelse som dessutom utspelar sig i påskveckan på ett påpassligt vis. Läsningen av denna bok lämpar sig alldeles utmärkt som både påskkrim och välskriven chic lit på en och samma gång. Att förlaget väljer att lansera romanen lagom inför ledighet i samband med den stundande högtiden är givetvis ingen slump.

tisdag 17 mars 2015

Jenny Nordberg | De förklädda flickorna i Kabul

New York-baserade journalisten Jenny Nordberg skildrar i nya boken fenomenet Bacha Posh, afghanska kvinnor och flickor som lever som pojkar. Hon lyckas därigenom spegla levnadsvillkoren för en hel befolkning samtidigt som hon tar sig an frågor om könsidentitet, skriver Hanna Jedvik. (GP 17 mars) 



Genre: Sakprosa
Författare: Jenny Nordberg
Titel: De förklädda flickorna i Kabul
Översättning: Ann-Marie Ljungberg
Förlag: Albert Bonniers förlag
Afghanistan är världens farligaste land för kvinnor. Här är mödradödligheten bland den högsta i världen och det enda sättet att mäta en kvinnas värde är i det brudpris hon kan inbringa till sin familj den dag föräldrarna gifter bort henne. Efter giftermålet blir nio av tio afghanska kvinnor misshandlade av sina män.
Allt det här vet vi redan. Fakta om kvinnors situation i Afghanistan fladdrar förbi som höstlöv i november. Vi både ser och inte ser på en och samma gång. Vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att vi ofta matas med information om levnadsvillkoren i länder i nöd, men sällan hör vi rösterna inifrån. I Afghanistan har kvinnor ingen röst, ingen kultur är signerad av kvinnor och endast knapphändig journalistisk rapportering når ut ur landet. Sedan mordet på utrikeskorrespondenten Nils Horner för ett år sedan har Sveriges Radio inte haft någon reporter på plats i landet, och om han eller någon annan manlig journalist hade varit där skulle denne antagligen inte haft någon som helst möjlighet att prata med kvinnor om deras situation på tu man hand. Här råder könsapartheid av hårdaste slag.
Flickor och kvinnor får inte röra sig utomhus utan en manlig övervakare och möjligheterna till utbildning och arbete för kvinnor är hårt begränsade. Att födas som kvinna i Afghanistan kan, ur ett västerländskt feministiskt perspektiv, inte ses som något annat än en stor nitlott.
Därom råder det ingen tvekan utifrån den bild som den New York-baserade journalisten Jenny Nordberg tecknar i sin reportagebok De förklädda flickorna i Kabul. En bok som gavs ut i USA förra året och nu alltså även har kommit i en svensk översättning av Ann-Marie Ljungberg. Jenny Nordberg har vikt fem år av sitt liv till att ge en röst åt de kvinnor som inte har någon egen. I långa perioder har hon vistats i Afghanistans huvudstad Kabul, inte sällan med risk för sitt eget liv, för att gå på djupet med det fenomen som kallas för Bacha Posh – flickor som av föräldrarna kläs som pojkar. De inte bara bär kläder som pojkar, de görs om till pojkar. Håret snaggas, de får pojknamn och de presenteras för omgivningen som familjens söner. På så sätt räddar man familjens heder då det är en stor skam för en kvinna att inte lyckas föda en son, och flickan vinner i sin tur den frihet och status som är få afghanska flickor förunnat. Endast de som lever som det motsatta könet får vistas utomhus, idrotta, klättra i träd och röra sig fritt på gator och torg, medan flickorna sitter inomhus i trånga lägenheter, skvallrar, ser på tv och drömmer om romantik. Musklerna försvagas och d-vitaminbristen blir påtaglig.
Jenny Nordbergs skildring är trovärdig, kommer nära in på livet och hjälper mig som västerlänning att plocka av mig mina rosa genusfärgade i-landsglasögon och istället se på tillvaron med en något mer afghansk blick.
Hon gör det genom en rad intervjuer med kvinnor och flickor som lever som pojkar, och hon gör det genom många och långa intervjuer med afghanska mödrar och fäder som resonerar om könstillhörighet, identitet och könsroller och hur de ser på sina barn som lever som pojkar, i vissa fall även som unga män.
Jenny Nordberg vet vad hon gör när hon genom att skildra fenomenet Bacha Posh lyckas spegla levnadsvillkoren för en hel befolkning och därtill även tar sig an djupgående frågor om kön och könsidentitet. Frågor som i allra högsta grad handlar även om oss som har turen och glädjen att leva i ett av världens mest jämställda länder.
Första gången som Jenny Nordberg stöter på fenomenet Bacha Posh är på ett hembesök för en intervju hemma hos dåvarande parlamentsledamoten Azita Rafaat där det visar sig att hennes yngste son egentligen är en flicka, en Bacha Posh. Genom att göra om honom till pojke räddas familjens heder. När Jenny Nordberg undersöker saken vidare visar det sig att en Bacha Posh även ses som ett övernaturligt sätt att välsignas och kunna föda riktiga söner. Magin fungerade, som en av kvinnorna i boken säger, när hon efter att ha gjort om en av döttrarna till pojke slutligen även får en riktig son.
Jenny Nordberg blev förvånad över att detta inte var känt för omvärlden sedan tidigare och skrev en artikelserie om företeelsen för New York Times 2010. Helt felaktigt, påpekade Dagens Nyheters litteraturskribent Lotta Olsson (DN 7 mars), och slog fast att de förklädda flickornas historia inte alls är ny. Den är skildrad i en serie om tre barnböcker om Parvana av den kanadensiska författaren Deborah Ellis, varav den första, Den osynliga flickan, belönades med Peter Pan-priset av Svenska International board on books for young people (IBBY). Likaså har dokumentärfilmaren Siddik Barmak i filmen Osama från 2003 skildrat en av dessa pojkflickors öde.
Må så vara, men det som Jenny Nordberg gör är att hon går ett steg längre. Inte bara genom sitt digra researcharbete och många och djupgående intervjuer – hon vrider och vänder även på hur kön skapas och visar på hur könet uppenbarligen sitter i huvudet. Inte bara på den som berörs, utan även på omgivningen. Fäder glömmer bort att sonen egentligen är en flicka och använder ”han” som pronomen långt upp i åren.
För det finns en tid då alla Bacha Poshs måste gå tillbaka och bli flickor igen. När puberteten närmar sig. Inte sällan högst motvilligt. "Jag vill alltid vara pojke, pojke, pojke", säger Zahara som dessutom själv velat leva som pojke redan som mycket liten. Nej, den som har varit på andra sidan och känt av friheten vill sällan gå tillbaka. Att anpassa sig till livet som kvinna och en kvinnlig könsidentitet visar sig vara svårt.  
Det finns därför kvinnor som har valt att fortsätta leva som män. Ofta har dessa utvecklat traditionellt manliga drag med mörk röst och kantiga former. De rör sig som män, talar som män och beter sig som män. De bär kniv och försvarar utsatta kvinnor. Att leva som kvinna i ett tvångsäktenskap är inte ett val för dessa vuxna Bacha Poshs.
Jenny Nordbergs digra journalistiska arbete går inte att ta miste på även om hon kanske går bort sig något i jakten på att hitta förklaringar till varför vissa av dessa kvinnor vill leva som män. Om det är medfött, förvärvat eller bara ett val är oväsentligt i alla sammanhang, även om frågan om valmöjlighet och könsidentitet här ställs på sin spets.
Det går heller inte att missta sig på hennes noggrannhet, detaljrikedom och den omfattande skildringen av landet och dess invånare. Stundvis tänker jag att hon har gått i den klassiska amerikanska fällan och skrivit för långt. Att allt bara blir ord som staplas på varandra. Men faktum är att varje stycke är motiverat och att inget onödigt skildras. Allt har en plats och varje pusselbit gör sitt för att teckna en komplex bild av ett land som står inför många utmaningar.
Hon avslutar med att peka på vad som krävs för att förändra kvinnors villkor i Afghanistan. Och det stavas inte biståndsfinansierade välmenande genussatsningar som riktar sig till kvinnor, om man får tro Jenny Nordberg. Här krävs insatser vad det gäller de afghanska männen om vi ska komma någonstans. De förklädda flickorna i Kabul kan öppna omvärldens ögon.
.
Ämnet
Journalisten Jenny Nordberg har vistats långa perioder i Afghanistans huvudstad Kabul. I sin nya bok De förklädda flickorna i Kabul undersöker hon fenomenet Bacha Posh, afghanska flickor som av föräldrarna kläs till pojkar och tillåts bete sig därefter. Under sitt digra researcharbete, och tack vare många och djupgående intervjuer, lyckas Nordberg också vända och vrida på hur kön konstrueras.

söndag 15 mars 2015

Sexjournalen


I Sexjournalen berättar unga kvinnor på ett ärligt och uppriktigt sätt om sin lust och sin njutning. Övergrepp och våld får stå tillbaka för kåthet och knapplösa knull, skriver Hanna Jedvik (GP 15 mars) 




Genre: Sakprosa
Författare: Red Karolina Hansson och Elina Pahnke
Titel: Sexjournalen
Förlag: Leopard Förlag

Först tänker jag att jag har läst och hört det här så många gånger förut. Det här med att ge unga tjejer olika bilder av kvinnlig sexualitet och lust och att spräcka normen om kvinnan som ett passivt sexuellt objekt.
Sen läser jag Elinas berättelse om sin nykläckta och kåta femtonåriga upptäckarglädje och lycka över sina sexuella erövringar. Jag läser om Magdalenas minne av en sensuell upplevelse på en fotbollsplan i villaområdet. Och om Tova som beskriver den oslagbara känslan av kontroll som hon får av dominantsex, både av att ge och att få. Sen rullar det på genom de fyrtio unga kvinnornas olika personliga perspektiv och jag inser: nej jag har inte läst detta förut.

Jag har inte läst en bok där unga kvinnor ges plats att berätta om sin lust och sin njutning på ett ärligt och uppriktigt sätt och där övergrepp och våld får stå tillbaka för kåthet och knapplösa knull.
Inte för att våldet och rädslan för övergrepp inte är en realitet för unga tjejer – utan för att sexuellt våld inte har någonting med tjejers sexualitet att göra. Det har bokens redaktörer Karolina Hansson och Elina Plahnke greppat och därför valt att sammanställa denna antologi för att kompensera för grundskolans sexualundervisning som allt för ofta låter killarna veta att de är sexuella varelser medan tjejerna ska lära sig att akta sig.

Sexjournalen skissas en annan, mer trovärdig och samtida bild av unga kvinnors sexualitet fram, där kvinnor njuter och är tillfreds med sig själva. Därmed inte sagt att alla skribenter har en helt alltigenom lättsam relation till sex. Mellan bokpärmarna ryms även tankar kring sexuell orientering, asexualitet och att inte alltid längta till nästa ligg.
Sammantaget är Sexjournalen ett välbehövligt initiativ. Inte enbart som läsning för andra kvinnor. Den är dessutom ett viktigt samtidsdokument som hjälper till att skapa en vidgad syn på sex. För alla könsidentiteter. 

onsdag 11 mars 2015

Tinni Ernsjö Rappe - Hem

Tinni Ernsjö Rappe flätar samman fakta om HVB-hem, storvinster och vanvård med Sofia Rapp Johanssons mörka levnadsöde. Hanna Jedvik har läst en reportagebok som får nackhåren att resa sig. (GP 11 mars) 



Genre: Sakprosa
Författare: Tinni Ernsjö Rappe
Titel: Hem - om samhällets omhändertagande av barn
Förlag: Albert Bonniers Förlag


Jag tänker på Nora i Daniel Velascos radiodokumentär Den fastspända flickan. Nora som lärde sig att sniffa gas och att prostituera sig när hon bodde på ett HVB- hem och som blev utsatt för sexuella övergrepp av dåvarande polischefen Göran Lindberg. Jag tänker på GP:s granskningar som har visat missförhållanden på ungdomshem och hur unga tar droger när de är i samhällets vård. Jag tänker på Uppdrag Gransknings reportage om tre pojkar som hade blivit fasansfullt bestraffade med tortyrliknande metoder av sin familjehemspappa.

Jag tänker på alla de berättelser som har kommit fram i Vanvårdsutredningen, och alla de människor som i media har gett en röst åt dem som inte längre har någon.Jag tänker på de barn vars liv skildras i utställningen Barnhemsbarn på Stadsmuseet här i Göteborg.   
Men mest av allt tänker jag förstås på författaren Sofia Rapp Johanssons fruktansvärda barndom när jag läser Tinni Ernsjö Rappes bok Hem - om samhällets omhändertagande av barn. Tinni Ernsjö Rappe har skrivit ett omfattande och grundligt reportage om de brister och problem som Sverige har när det kommer till hur samhället tar hand om barn som av olika skäl inte kan bo kvar i sina biologiska familjer, alltsammans upphängt på Sofia Rapp Johanssons mörka livsöde. 

Sju år gammal flyttas hon tillsammans med sina syskon ifrån sina missbrukande föräldrar för att placeras i familjehem. Syskonen splittras och år av vanvård och övergrepp tar vid. För Sofias del följdes alltsammans av drogmissbruk, destruktivitet och grav psykisk ohälsa. Om detta har hon själv berättat i diktsamlingen Silverfisken och de båda självbiografiska romanerna Tills skulderbladen blivit vingar och Kyss mig lycklig.
Det som Sofia Rapp Johansson har gemensamt med de tre numera vuxna pojkarna i Uppdrag Granskning är att hon, till skillnad från många av dem som har beviljats skadestånd av staten på 250 000 kronor för vanvård, inte får ett enda öre. Detta på grund av att hon familjehemsplacerades efter 1980 och lagen ger bara rätt till ersättning till dem som placerades före 1980. Sofia och hennes syster Hanna har därför stämt staten i sin jakt på rättvisa.

Förutom att Ernsjö Rappe tittar närmare på just Sofias Rapp Johanssons fall, genom att prata med hennes advokat och gå igenom gamla journaler och anteckningar, granskar hon dessutom hur placeringar av barn går till och vilka metoder som används för att säkra att ingen ska hamna hos en tänkbar förövare. Uppenbart är att garantier aldrig finns.

Framför allt kartlägger Ernsjö Rappe hur HVB-hem ägs av riskkapitalbolag som gör storvinster, men också hur en del familjehem i princip drivs som en affärsidé där inflödet av pengar baseras på hur många barn ett par tar sig an. Inget är väl egentligen helt okänt sedan tidigare, men Ernsjö Rappe lägger ett pussel som får nackhåren att resa sig när hon flätar samman sin undersökning med Sofia Rapp Johanssons historia.
En siffra som jag bär med mig under huden är att ett av sju barn som växer upp med en ensamstående förälder, som lever på försörjningsstöd, riskerar att bli familjehemsplacerad någon gång under förskoleåren. Motsvarande siffra för barn med två sammanboende föräldrar med högskoleutbildning är mindre än en på tvåtusen.